Menu

Veel leerlingen ervaren moeite met de overstap van vmbo naar havo of het mbo. Het doel van het doorstroomprogramma is om voor een goede overgang te zorgen. Door vakinhoudelijke begeleiding en begeleiding op het gebied van studievaardigheden wordt er gewerkt aan de vakinhoudelijke kennis, het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van leerlingen die doorstromen van vmbo naar het mbo of de havo. Door intake- en eindgesprekken met leerlingen en ouders en het opstellen van verslagen zorgen we ervoor dat de ouders betrokken worden en op de hoogte zijn van wat hun zoon of dochter leert zodat ze daar na het programma samen mee verder kunnen. We werken in kleine groepen zodat we de leerlingen veel persoonlijke aandacht kunnen geven. Individuele begeleiding is ook mogelijk. Door onze positieve en vrolijke benadering vergroten we de motivatie en het zelfvertrouwen van leerlingen.

Uitgangspunten van het doorstroomprogramma

Tijdens de bijeenkomsten besteden we veel aandacht aan studievaardigheden in de vorm van workshops en er is ruimte voor vakinhoudelijke hulp.

  • Voor deze vakken gaan we aan de slag met onze ‘Leren doe je zo’-methode, hierin is het belangrijk dat de leerlingen actief met de stof aan de slag gaan en effectieve leerstrategieën toepassen en ontwikkelen.
  • De coördinator vanuit AFTER’S COOL is tijdens het gehele doorstroomprogramma aanwezig en zorgt voor een fijne werksfeer, de structuur op de dag, de presentie en ondersteuning op het gebied van motivatie en studievaardigheden. De coördinator is ook het aanspreekpunt voor de leerlingen.
  • Jaarleiders en mentoren krijgen wekelijks een terugkoppeling.
  • AFTER’S COOL zal de gehele organisatie (van intake tot en met de verslaglegging) op zich nemen. Tijdens de bijeenkomsten wordt de aanwezigheid van leerlingen gecontroleerd en er wordt contact met ouders en leerlingen gezocht als de leerling afwezig is.

Het doorstroomprogramma kan op maat en op de wensen van school aangepast worden. Het is mogelijk om het grootste deel van de bijeenkomsten in 4 vmbo te doen, maar het is ook mogelijk om ervoor te kiezen het grootste deel van de bijeenkomsten plaats te laten vinden aan de start van 4 havo. Ook kan er gekozen worden voor een variant waarbij er in allebei de jaren evenveel bijeenkomsten plaatsvinden.

Wij hebben ondertussen hele positieve ervaring met het organiseren van verschillende vormen van het doorstroomprogramma. Scholen zijn erg tevreden en voor leerlingen levert het veel op. Mocht u hier interesse in hebben gaan wij graag met u in gesprek om de verschillende mogelijkheden en uw voorkeuren te bespreken. Wij kunnen ook ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie. Bij interesse kunt u onderstaand contactformulier invullen.

Contact over het doorstroomprogramma