Menu
  • Uncategorized
11/09/2018

Op maandag 10 september is AFTER’S COOL gestart met een heel mooi project op het Wolfert College in Rotterdam: wij begeleiden 180 brugklassers tijdens hun eerste weken op de middelbare school. Alle niveaus zijn vertegenwoordigd: vmbo, havo, vwo en de internationale schakelklas (ISK). De leerlingen zijn verdeeld in twee groepen die of op maandag en woensdag, of op dinsdag en donderdag begeleid worden. Speciaal voor dit project hebben wij veel nieuwe begeleiders aangetrokken die wij helemaal ingewerkt hebben op het begeleiden van brugklassers.

Voor de begeleiding maken wij gebruik van onze eigen Leren doe je zo! methode. Deze is volledig gericht op het aanleren van studievaardigheden en een actieve manier van leren. Het programma is heel divers: in deze eerste week volgen de leerlingen allemaal de workshops ‘agenda invullen’ en ‘plannen’. Bij het aanleren van het plannen maken wij gebruik van de Ankie Romijn methode: in hun agenda geven alle leerlingen hun werk een kleurtje. Maakwerk maken zij oranje, toetsen zijn geel en leermomenten zijn groen. Vanaf volgende week staat er voor elke maandag en dinsdag een nieuwe workshop op het programma, zo gaan wij onder andere mindmappen, woordjes leren en samenvatten. Het is de bedoeling dat de vaardigheden die de leerlingen tijdens deze workshops opdoen, worden gebruikt tijdens het gehele project.

Naast de workshops wordt er elke middag aandacht besteed aan het huiswerk en actief leren. Een belangrijk onderdeel is vanaf de eerste dag het goed invullen van je agenda en het plannen van je huiswerk en toetsen. Hiervoor zijn onze brugklasbegeleiders zo belangrijk: zij helpen de leerlingen bij het invullen van hun agenda en opdelen van hun werk aan de hand van de Leren doe je zo! methode. De link met de workshops wordt gelegd door de leerlingen bijvoorbeeld na de workshop mindmappen hun aardrijkskunde huiswerk te maken door middel van een mindmap. Studievaardigheden krijg je ten slotte het beste onder de knie door middel van veel oefenen! Aan het eind van elke middag schrijven de begeleiders een dagverslag over de voortgang van de leerlingen, welke worden doorgestuurd naar hun ouders en de school.

Wij wensen alle nieuwe brugklassers van het Wolfert (en natuurlijk van alle andere scholen) heel veel succes met hun eerste jaar op de middelbare school!